Πίνακας ελέγχου αστάθειας της ατμόσφαιρας
Συζητώντας κατά καιρούς με μαθητές μου, αλλά και με παλαιότερους και πιο έμπειρους πιλότους, διέκρινα μία αδυναμία όσο αφορά την μελέτη σε μεγαλύτερο βάθος της μετεωρολογίας. Ίσως οι πολύπλοκοι όροι, και η έλλειψη σε βασικές γνώσεις φυσικής να είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Πολύς κόσμος ακούει τους όρους τεφίγραμμα, ξηρή ή υγρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα , και αλλάζει χρώμα. Έφτιαξα μια εφαρμογή στο excel, που το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τις θερμοκρασίες καθ’ ύψος, που μπορείτε να βρείτε σε πολλές ιστοσελιδες, για την περιοχή που ενδιαφέρεστε.
Είναι μία μέθοδος που την χρησιμοποιούν πολύ στο εξωτερικό.
Μόλις το συμπληρώσετε, στο δεξιό πινακάκι θα έχετε την μεταβολή της θερμοκρασίας ανά 100μ για τέσσερα διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας. Ανάλογα τις τιμές που θα σας βγάλει, μπορείτε να πάτε στην επεξήγηση κάτω από τον πίνακα και να δείτε αν υπάρχει ευστάθεια, αστάθεια και αν είναι κατάλληλος ο καιρός για πτήση.
Προσοχή! Η παραπάνω μέθοδος μας δίνει μια αρκετά αξιόπιστη εικόνα όσο αφορά την αστάθεια της ατμόσφαιρας, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ένταση και διεύθυνση του ανέμου, η υγρασία, το σημείο δρόσου, οι οποίοι δεν ενσωματώνονται σε αυτή την μέθοδο.
Μπορείτε να δοκιμάσετε, και θα περιμένω τα σχόλια, τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις σας. Οι τιμές που μπαίνουν είναι μέχρι τα 5000 μέτρα, και στην ουσία είναι αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας που μας ενδιαφέρει να δούμε τι γίνεται.
Θετικές τιμές της μεταβολής της θερμοκρασίας σημαίνει ότι έχουμε θερμοκρασιακή αναστροφή. Αυτό σταματάει κάθε θερμική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο υψόμετρο.
0 εώς -0,2> Υπάρχει ευστάθεια και η ανάπτυξη θερμικών είναι εξαιρετικά φτωχή.
-0,2 εώς -0,4> Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια μικρή αναστροφή, και η θερμική δραστηριότητα είναι φτωχή. Σε υψηλά στρώματα οι συγκεκριμένες τιμές είναι καλές, αλλά χαμηλά μπλοκάρουν την θερμική δραστηριότητα.
-0,5 εώς -0,6> Τα θερμικά δεν είναι ακόμα δυνατά, αλλά είναι οι τέλειες συνθήκες για να μάθει κάποιος να κυκλώνει. Ο αέρας δεν έχει πολλές αναταράξεις, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούν να γίνουν πτήσεις αποστάσεων με αυτές τις συνθήκες. Σε αυτές τις θερμοκρασίες παίρνει αρκετή ώρα πριν ξεκολλήσουν τα θερμικά, και ανεβαίνουν σχετικά αργά και ήρεμα.
-0,6 εώς -0,8> Σε αυτές τις τιμές η ποιότητα των θερμικών είναι καλή. Τα θερμικά είναι δυνατά, ως εκ τούτου και οι αναταράξεις. Αυτές οι τιμές προμηνύουν εξαιρετικές συνθήκες για πτήσεις αποστάσεων.
-0,8 και πάνω> Αυτές οι τιμές υποδεικνύουν εξαιρετική αστάθεια και θερμική δραστηριότητα. Επίσης τα καθοδικά ανάμεσα στα θερμικά είναι δυνατά και μεγάλα. Τέτοιες μέρες, φούσκες ξεκολλάν από το έδαφος αμέσως μόλις αποκτήσουν μια μικρή θερμοκρασιακή διαφορά με τον γύρω αέρα, και ανεβαίνουν προς τα πάνω σαν ρουκέτες, και είναι πολύ δύσκολο να θερμικάρει κάποιος με ασφάλεια. Οι συνθήκες γενικά είναι πολύ δυνατές για πτήση, και αν δεν υπάρχει κάποια αναστροφή στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οι πιθανότητες για ανάπτυξη καταιγίδας είναι μεγάλες.
Ιδανική Ημέρα
Η ιδανική ημέρα ξεκινάει με τιμές -0,5 εώς -0,6 στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας , και αυξάνεται σε -0,8 εώς -0,9 στα πιο ψηλά. Κοντά στην βάση, χαμηλώνει πάλι περίπου στο -0,4 . Αυτό θα κάνει τα θερμικά πιο αργά και θα περιορίσει της αναταράξεις στην βάση νεφών. Επίσης ψηλά είναι ιδανικό να έχουμε ξηρό αέρα μία ασθενή αναστροφή η οποία θα περιορίσει την υπερανάπτυξη των νεφών.
Για λιγότερο έμπειρους πιλότους , είναι καλύτερο να έχουμε τιμές -0,5 εώς -0,6 σε όλα τα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Πηγή: Thermal Flying by Burkhard Martens.